Chłodnik wiosenny
08:07Już za niedługo będziemy mogli delektować się uwielbianymi przez wszystkich i świeżymi nowalijkami w sam raz właśnie do chłodnika lub uwielbianych sałatek.
Polska odmiana włoskiego gazpacho i bałkańskiego taratoru. Idealny na upale dni które już wkrótce u nas zawitają .
Wiosenny chłodnik możesz sporządzić wykorzystując świeże, wiosenne warzywa możesz delektować się smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia.
PRZYGOTUJ:
- 2 buraki
- 1/2 marchewki
- 1/2 świeżego ogórka
- 350 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz świeżo zmielony
Buraki oraz marchewkę umyj,obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj ok 20 min. Zdejmij z palnika, dodaj sok z z cytryny, wymieszaj, ostudź, a następnie zblenduj.
Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Koperek opłucz i drobno posiekaj.
Zblendowany wywar połącz z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj. Na wierch dodaj ogórka i posiekany koperek.
0 komentarze