Cukinia faszerowana pieczarkami i ryżem
07:49Jak i lato to musi być cukinia! Sezon na nią trwa w najlepsze. Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Ponadto sprzyjają przemianie materii. Zastosowanie kabaczków (bo także jest tak nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane.
Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne tak samo w wersji z mięsem, jak i bez mięsa oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 1 średnia cukinia
- 1/3 opakowania ryżu
- 5 pieczarek
- 1/3 cebuli
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek startego sera żółtego
-sól i pieprz
WYKONANIE:
Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.Dopraw solą i pieprzem do smaku. Po chwili zalej bulionem i duś przez 5 min aż płyn odparuje. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy dodaj do pieczarek i duś jeszcze razem przez 5 min. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną natkę pietruszki. W zagłębienia cukinii nałóż przygotowany farsz.
Piec w temperaturze 180 stopni 20 min. Pod koniec góre cukinii posyp startym na grubych oczkach serem i piec jeszcze 5 min.
1 komentarze
Nie lubię faszerowanych cukinii czy pomidorów, jednak ten przepis chyba do mnie przemówił. Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/