­

Jogurtowa panna cotta z owocami

07:49

 Jeden z lepszych włoskich deserów, czyli panna cotta. Pyszny,lekki deser do którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem!

Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie. Pochodzi z północnej Italii, charakteryzuje się aksamitną konsystencją i delikatnym smakiem, któremu wyrazistości nadadzą świeże owoce.


SKŁADNIKI (2 porcje):
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 1/2 szklanki mleka
 - 2 łyżeczki melasy trzcinowej
 - 1/2 laski wanilii

Do podania: 
Świeże owoce: jabłko granat, kakao( do lekkiego posypania)
 

PRZYGOTOWANIE:
 Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Mleko podgrzać, dodać melasę i miąższ wydrążony z wanilii.Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, zamieszać, zestawić z ognia.

Do miski wlać jogurt, dodać ciepłe mleko, mieszać, aż składniki się połączą. Masę przelać do foremek. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki.

Foremki z zastygłym deserem umieścić na chwilę w gorącej  wodzie, wyjąć panne cottę do góry dnem na talerzyki i posypać owocami oraz kakaem.


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook