Jogurtowa panna cotta z owocami
07:49 Jeden z lepszych włoskich deserów, czyli panna cotta. Pyszny,lekki deser do którego nie potrzeba wielu składników. Jedna z najpopularniejszych wersji, to ta podawana z musem truskawkowym.Niestety skończył się już sezon truskawkowy ,więc wykorzystałam trochę granatu i startego jabłka. Mleczna galaretka smakuje wszystkim oraz zachwyca swoim wyglądem!
Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę.Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie. Pochodzi z północnej Italii, charakteryzuje się aksamitną konsystencją i delikatnym smakiem, któremu wyrazistości nadadzą świeże owoce.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki melasy trzcinowej
- 1/2 laski wanilii
Do podania:
Świeże owoce: jabłko granat, kakao( do lekkiego posypania)
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Mleko podgrzać, dodać melasę i miąższ wydrążony z wanilii.Wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, zamieszać, zestawić z ognia.
Do miski wlać jogurt, dodać ciepłe mleko, mieszać, aż składniki się połączą. Masę przelać do foremek. Wstawić na 3-4 godz. do lodówki.
Foremki z zastygłym deserem umieścić na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć panne cottę do góry dnem na talerzyki i posypać owocami oraz kakaem.
0 komentarze