Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze
13:28Podstawa codziennej diety czy przyczyna otyłości? Wokół pieczywa
narosło już tyle mitów, że ciężko w ich gąszczu znaleźć
wskazówki odnośnie tego, jak spośród wielu produktów, wyłonić naprawdę
zdrowie pieczywo.
Na początku chciałabym wam ułatwić wybór dobrego pieczywa i przytoczyć kilka cennych rad :
1) Wybierajmy chleb z jak najkrótszą listą składników
Im wyższy będzie rodzaj mąki podany na etykiecie produktu, tym więcej
zdrowych składników zawiera pieczywo. Mąka żytnia, zakwas, woda i
szczypta soli to wszystko, co powinno znajdować się na etykiecie.
Pieczywo pełne spulchniaczy , sztucznych kwasów, wybielaczy,
konserwantów, emulgatorów, ulepszczaczy smakowych i środków
zapobiegających pleśnieniu pieczywa najlepiej omijać z daleka. Dobrze
też sprawdzić, czy ciemny kolor chleba to efekt naturalnych składników,
czy sztucznego barwienia mąki pszennej karmelem.
2)Pieczywo powinno być ciężkie, przede wszystkim chleb żytni
Produkty pełnoziarniste nie są nigdy pulchne i specjalnie wyrośnięte.
Mają raczej strukturę dość zbitą, po uważnym przejrzeniu się widać, że
są z nieco grubszej mąki, a przede wszystkim - są cięższe niż chleb
biały o porównywalnych gabarytach.
3)Skórka powinna być twarda, może popękać w charakterystyczne rąby
4) Zwróć uwagę na datę ważności
Chleb pakowany w foliowe torebki często ma dłuższy termin przydatności do spożycia i jest nafaszerowany chemią, może też spleśnieć po kilku dniach. Pleśń nigdy nie pojawi się na prawidłowo przechowywanym chlebie na
zakwasie. Taki chleb wysuszy się- stanie się tak po
około tygodniu .Dobry chleb to taki, który sprzedaje się bez opakowania (ewentualnie w
torbach papierowych) i nie pleśnieje.
Rodzaje pieczywa:
-pieczywo żytnie-wypiekany z mąki żytniej lub z niewielkim dodatkiem mąki pszennej (do
10%) na zakwasie. O
jakości chleba żytniego również świadczy typ użytej mąki. Zaleca się go osobom otyłym, cierpiącym na
zaparcia, choroby serca i układu krążenia. Nie jest jednak wskazane
jedzenie wyłącznie chleba razowego. Zawarte w nim fityniany mogą
utrudniać trawienie i przyswajanie z posiłków składników odżywczych.
asortyment | wilgotność | tłuszcz (g) | białko (N×5,8) (g) | węglowodany (g) | błonnik pokarmowy (g) | wartość kaloryczna kJ/kcal |
chleb chrupki (żytni) | 6,4 | 2,8 | 10,2 | 64,5 | 14,1 | 1378,6 / 324 |
chleb razowy żytni | 43,8 | 1,2 | 6,3 | 39,9 | 7,9 | 831 / 196 |
chleb żytni jasny | 42,2 | 0,9 | 4,7 | 43,0 | 6,1 | 845 / 199 |
chleb mieszany jasny | 40,5 | 1,2 | 6,5 | 47,0 | 7,6 | 959 / 226 |
chleb pszenny jasny | 36,2 | 1,8 | 8,3 | 49,6 | 3,2 | 1053 / 248 |
chleb pszenny razowy | 43,4 | 1,2 | 6,7 | 41,5 | 5,9 | 865 / 204 |
bułki pszenne | 34,0 | 1,0 | 7,7 | 49,3 | 3,4 | 1007 / 237 |
bułki razowe | 34,0 | 1,4 | 7,8 | 46,2 | 10,6 | 971 / 229 |
Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo ?
1) Ma o połowę mnięjszy indeks glikemiczny, niż pieczywo białe. Dzięki czemu jest zalecane w diecie cukrzycowej, stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II;

3) Zawiera duże ilości witamin, głownie z grupy B oraz duże ilości żelaza, magnezu i potasu.
Dzięki tym witaminom poprawia koncentracje i pozytywnie wpływa na samopoczucie
4)Wzmacnia organizm przyszłych mam. Chleb ma sporo kwasu foliowego (wspomaga rozwój płodu), cynku (poprawia odporność) i żelaza (zwiększa wydolność organizmu oraz chroni przed anemią
5) Chroni przed nowotworami, zwłaszcza chleb wypiekany na zakwasie. Zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Zakwasza jelita, hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii. Te zaś zwiększają odporność organizmu i hamują rozwój komórek rakowych.
Bez pszenicy...
-Dieta bez pszenicy odchudza
-Dieta bez pszenicy obniża poziom cukru we krwi
- Dieta bez pszenicy leczy niedoczynność tarczycy i Gravesa-Basedova
-Dieta bez pszenicy uzdrawia przewód pokarmowy
- Dieta bez pszenicy leczy z problemów oddechowych
- Dieta bez pszenicy leczy skórę
-Dieta bez pszenicy przynosi ulgę w dolegliwościach stawów
0 komentarze