Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości.
07:25 Pewnie wiesz, że witaminy gwarantują zdrowie i urodę, ale jakie jest działanie każdej z nich ?
Które odpowiadają za kondycję układu nerwowego, a które za wymiatanie wolnych rodników z organizmu ? Gdzie szukać poszczególnych witamin?
Chciałabym Ci przedstawić małe zestawienie cennych dla zdrowia witamin i produktów, w których można je znaleźć. Zdecydowanie warto je uwzględnić w twojej codziennej diecie.
Witamina A
Właściwości: reguluje procesy tworzenia nowych komórek,zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry.
Dzienne zapotrzebowanie:700-900µg
Źródło występowania: tran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły
Witamina B1
Właściwości: bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego
Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg
Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy.
Witamina B2
Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię.
Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg
Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry.
Witamina B6
Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego
Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg
Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie
Witamina B9/ B11
Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit
Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg
Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka
Witamina B12
Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości
Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4 µg
Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko
Witamina C
Właściwości: wzmacnia odporność, wspomaga działanie układu krwionośnego, obniża cholesterol, chroni przed wolnymi rodnikami
Dzienne zapotrzebowanie: 40- 90 mg
Źródło występowania: owoce jagodowe, cytrusowe; truskawki,maliny,warzywa kapustne, papryka, ziemniaki, chrzan
Witamina D

Właściwości: potrzebna do prawidłowej budowy kości i zębów, reguluje poziom cukru, pozytywnie wpływa na słuch
Dzienne zapotrzebowanie: 5-10 µg
Źródło występowania: tuńczyk,łosoś,śledź, tran, oleje rybne, nabiał, wątroba
Witamina E
Właściwości: wzmacnia odporność, działa pozytywnie na system immunologiczny
Dzienne zapotrzebowanie: 4-15 mg
Źródło występowania: produkty zbożowe, pestki, kiełki, nasiona, oleje roślinne, pietruszka, morele, brzoskwinie, czarne jagody
Witamina K
Właściwości: utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi, hamuje rozwój raka
Dzienne zapotrzebowanie: 75 µg
Źródło występowania: rzepa, brokuły, ogórek, jajka, jogurt, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, olej sojowy i szafranowy
1 komentarze
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę D to 2000 jednostek, więc nie sposób go zapewnić dietą. Długo się interesowałam tematem, miałam spory niedobór... A jeśli chodzi o suplementy liczy się jakość i przyswajalność. Dla tego biorę Gold Vit D Max i powoli zaczynam odczuwać pozytywne efekty działania tej witaminy. Po innych suple nie widziałam żadnych efektów.
OdpowiedzUsuń