Ciasteczka z kaszą jaglaną

12:29

Kasza jaglana jako jedyna wśród zbóż ma odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu a podnosi jego odporność. Może mieć działanie osuszające. Doskonale nadaje się na pożywienie dla maluchów (m.in. wspomaga wzrost). Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji (ma działanie odtoksyczniające, przeciwgrzybicze), jest pomocna przy leczeniu niestrawności i biegunek. Ale do rzeczy. Polecam gotowanie kaszy jaglanej w większej ilości (można ją przechowywać około trzech dni w lodówce) i włączenie do codziennego jadłospisu.


     
 Potrzebujemy:
  • 1 szklanka kaszy jaglane
  • 1/2 szklanki orzechów mielonych
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao 
 
   Kasze zalać wrzątkiem aby zmiękła. Orzechy z 4 łyżkami wody utrzeć blenderem na gładką masę. Dodać składniki, zmiksować. Formować kulki (w razie potrzeby dodać mąki), układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec ok. 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 stopni Celcjusza. Wyjąć i wystudzić. przechowywać w puszce.

Masa po zmieszaniu składników.


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Jakbyś je bardziej uformowała w kulkę, ładniej by się prezentowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbyś je bardziej uformowała w kulkę, ładniej by się prezentowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem. Nakładałam je łyżką :D

    OdpowiedzUsuń

SUBSCRIBE

Like us on Facebook