Ciasteczka z kaszą jaglaną
12:29Kasza jaglana jako jedyna wśród zbóż ma odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu a
podnosi jego odporność. Może mieć działanie osuszające.
Doskonale nadaje się na pożywienie dla maluchów (m.in. wspomaga wzrost).
Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji (ma działanie
odtoksyczniające, przeciwgrzybicze), jest pomocna przy leczeniu
niestrawności i biegunek. Ale do rzeczy. Polecam gotowanie kaszy
jaglanej w większej ilości (można ją przechowywać około trzech dni w
lodówce) i włączenie do codziennego jadłospisu.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy jaglane
- 1/2 szklanki orzechów mielonych
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
Kasze zalać wrzątkiem aby zmiękła. Orzechy z 4 łyżkami
wody utrzeć blenderem na gładką masę. Dodać składniki, zmiksować.
Formować kulki (w razie potrzeby dodać mąki), układać je na wyłożonej
papierem do pieczenia blasze.
Piec ok. 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 stopni Celcjusza. Wyjąć i wystudzić. przechowywać w puszce.
Piec ok. 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 stopni Celcjusza. Wyjąć i wystudzić. przechowywać w puszce.
![]() |
Masa po zmieszaniu składników. |
4 komentarze
Mmm, wyglądają smacznie! :)
OdpowiedzUsuńJakbyś je bardziej uformowała w kulkę, ładniej by się prezentowały ;)
OdpowiedzUsuńJakbyś je bardziej uformowała w kulkę, ładniej by się prezentowały ;)
OdpowiedzUsuńWiem. Nakładałam je łyżką :D
OdpowiedzUsuń